NA: 16-årige Martin öppnar ny teknikbutik i Nora: ”Det här vill jag satsa på”

Följande nyhet är från Nerikes Allehanda. Skrevbent & Bild: Thomas Eriksson. Original artikel hittar du via länken: https://www.na.se/artikel/16-arige-martin-oppnar-ny-teknikbutik-i-nora-det-har-vill-jag-satsa-pa

Han är bara 16 och fyller snart 17 år. Efter att ha haft en källarlokal och webbshop öppnar nu Martin Gustafsson en egen butik med teknikprylar, reparationer och service i Smedgården på Prästgatan.

Bakom butiksdisken har Martin en service- och reparationshörna.
Bakom butiksdisken har Martin en service- och reparationshörna.

– Att jag öppnar denna butik är främst för att synas lite mer, nå fler kunder och sedan öka kundkretsen. Jag tror att Norafolket och Nora som stad behöver en sån här butik. Jag vill också satsa mer på butiksförsäljning, förklarar Martin och öppnar dörren till butiken ”BraTeknik” i bottenplanet på Smedgården.

Under Noramarken invigde han butiken med ett lite festligare premiäröppnande och har fått mycket positiv respons. Martin kan det mesta inom elektronik och digital teknik, öppnade en webbshop för tre-fyra år sedan och när han blev 16 startade han eget företag.

Martin Gustafsson, som är 16 och snart 17 år,  öppnar ny teknikbutik i Nora.
Martin Gustafsson, som är 16 och snart 17 år, öppnar ny teknikbutik i Nora.

– Jag hade en liten källarlokal på Ågatan och det var egentligen där jag började med det jag gör nu, reparation och service av allt från mobiler till datorer. Och så är det mycket teknisk support. Jag åker även hem till folk och hjälper till med support och installera nätverk och sånt, förklarar Martin.

– Jag har en ganska stor mopedbil som jag åker till mina kunder med, och den åker jag också med till skolan i Örebro.

Martin går andra året på Virginska gymnasiet i Örebro, på handels och administrationsprogrammet. Där är både lärare och klasskompisar imponerade av hans drivkraft, kreativitet och energi – att han redan startat företag och nu öppnat en egen butik mitt i Nora. Att han går i skolan på vardagarna innebär också att butiken är öppen på helgerna.

Han gör allt från filmproduktioner till att som här reparera en mobil där glaset gått sönder.
Han gör allt från filmproduktioner till att som här reparera en mobil där glaset gått sönder.

– Det är både för och nackdelar. Fördelen är att jag har öppet röda dagar då andra butiker ofta har stängt. Och så är jag ofta här på eftermiddagar och kvällar och är alltid tillgänglig på telefon, säger han.

Förutom privatpersoner hjälper han också företag och föreningar. Han livesänder till exempel Nora BK:s matcher, gör deras matchprogram och ansvarar för hela deras digitala plattform.

– Och förhoppningsvis så kommer fler idrottsföreningar att ansluta sig och köpa in mina tjänster.

Martin hjälper också föreningar med sina tjänster, han gör Nora BK:s matchprogram, livesänder deras matcher och ansvarar för hela deras digitala plattform.
Martin hjälper också föreningar med sina tjänster, han gör Nora BK:s matchprogram, livesänder deras matcher och ansvarar för hela deras digitala plattform.

Dessutom erbjuder Martin filmproduktion, även flygfilmning och fotografering.

– Jag har nog hållit på med drönare i fyra-fem år, det var då jag upptäckte drönarvärlden.

Många känner säkert igen Martin Gustafsson som ung skådespelare på Stadra teater. Under många år var han med på Stadra sommarscen.

– Men sedan två år tillbaka är det det här jag vill satsa på. Så skådespeleriet har jag fått lämna, och jag känner att jag är ganska klar med det. Men visst, det är kul, men samtidigt måste man välja ibland.

Butiken ligger på Prästgatan på bottenplan i det ganska nybyggda Smedgårdshuset.
Butiken ligger på Prästgatan på bottenplan i det ganska nybyggda Smedgårdshuset.

Framåt ser det ljust ut, tycker han.

– Jag har förvånansvärt bra med kunder. Det har varit bra flyt nu vid öppningen. Bättre än förväntat faktiskt. Det känns väldigt bra, säger han i samma ögonblick som en äldre Norabo dyker upp och vill ha batteriet bytt i sin mobil.